Tata uită – o lecție de viață recomandată de Dale Carnegie

tata-iarta-blog

Dale Carnegie în cartea ”Secretele Succesului”: Părinții sunt tentați, adesea, să își critice copiii. Poate te aștepți ca eu să-ți spun ”nu îi critica”. Însă nu voi face acest lucru și nu voi spune decât atât: Înainte de a-i critica citește una dintre lucrările clasice ale jurnalismului american ”Tata uită”. A apărut, inițial, ca articol de fond în People’s Home Journal. Îl redăm aici cu permisiunea autorului, așa cum a fost el condensat în Reader’s Digest:

”Tata uită” este unul dintre acele articole care – redactat într-un moment de sinceritate – atinge o coardă sensibilă în atâția cititori, încât devine un articol favorit, mereu retipărit. De la prima sa apariție, ”Tata uită” a fost reprodus, scrie autorul W. Livingston Larned, ”în sute de reviste și buletine informative, precum și în ziare din întreaga țară. A fost retipărit în manieră aproape la fel de extensivă în multe limbi străine.

Am oferit permisiune la mii de persoane care au dorit să îl citească la școală, biserică și pe podiumurile de susținere a prelegerilor. A fost difuzat la radio în nenumărate ocazii și programe. În mod destul de ciudat, periodicele facultăților și revistele liceelor l-au folosit în paginile lor. Uneori, un anumit articol e în mod misterios pe placul tuturor. Cel de față a fost cu siguranță un astfel de articol”.

TATA UITĂ de W. Livingston Larned

Ascultă fiule: Îți spun acest lucru în timp ce dormi cu o mână sub obraz și cu buclele tale blonde lipite de fruntea umedă. M-am strecurat singur în camera ta. Cu doar câteva minute mai înainte, în vreme ce citeam ziarul în birou, m-a cuprins un val înăbușitor de remușcare. Simțindu-mă vinovat, am venit lângă patul tău.

Iată lucrurile la care mă gândeam, fiul meu. Am fost nedrept cu tine. Te-am certat în timp ce te îmbrăcai pentru școală pentru că abia dacă te-ai șters pe față cu un prosop. Te-am luat la rost pentru că nu ți-ai curățat pantofii. Am strigat la tine furios atunci când ți-ai aruncat unele lucruri pe podea.

La micul dejun ți-am găsit iarăși cusur. Ai răsturnat diverse lucruri. Ai înghițit hrana pe nemestecate. Ți-ai pus coatele pe masă. Ți-ai pus prea mult unt pe pâine. Și atunci când ai început să te joci, iar eu m-am pregătit să mă îndrept către tren, te-ai întors, mi-ai făcut cu mâna și ai spus ”La revedere, tati!”, iar eu m-am încruntat și am răspuns: “Țineți umerii drepți!”

Apoi, totul a început iarăși după-amiază. Când am venit, te-am urmărit cum stăteai în genunchi, jucându-te cu bile. Erau găuri în ciorapii tăi. Te-am umilit în fața prietenilor, chemându-te forțat în casă. Ciorapii erau scumpi, iar dacă ar fi trebuit să îi cumperi tu, ai fi fost mai atent cu ei! Imaginează-ți așa ceva, fiule, din partea unui tată!

Comandă online cartea „Secretele Succesului” de Dale Carnegie.

Îţi aminteşti, mai târziu, când citeam în birou, cum ai intrat sfios, cu un fel de suferință în priviri?

Când ți-am aruncat o privire peste ziar, iritat că am fost întrerupt, ai ezitat.

”Ce dorești?”, m-am răstit eu.

N-ai spus nimic, însă ai alergat până la mine, și cu un salt vioi, ți-ai pus brațele în jurul gâtului meu și m-ai sărutat, iar brațele tale mici s-au strâns cu o afecțiune pe care Dumnezeu ți-a sădit-o în inimă și pe care nici măcar faptul că te neglijam nu o putea ofili. După care ai plecat, tropăind pe scări.

Ei bine, fiule, la scurtă vreme, ziarul mi-a căzut din mâini și am fost cuprins de o frică teribilă și de o stare de rău sufletesc. Ce a făcut din mine acest obicei? Obiceiul de a căuta vină sau de a mustra – aceasta era răsplata pe care ți-o ofeream pentru faptul de a fi băiat. Nu e ca și cum nu te iubeam, însă mă așteptam la prea multe de la copilăria ta. Te măsuram cu rigla anilor mei.

Și erau atât de multe trăsături bune, firești, adevărate în caracterul tău. Inima ta micuță era la fel de mare ca însuși soarele ce se ridică în zori deasupra dealurilor. Acest lucru s-a văzut în gestul tău de a alerga către mine și a-mi oferi un sărut de noapte bună. Nimic altceva nu contează în această seară, fiule. Am venit în întuneric la marginea patului tău și am îngenunchiat lângă el, rușinat.

Căința mea este o compensație slabă; știu că nu ai înțelege aceste lucruri dacă ți le-aș spune atunci când ești treaz. Însă mâine voi fi un tătic adevărat! Îți voi fi prieten bun, voi suferi atunci când suferi și voi râde atunci când râzi. Îmi voi mușca limba atunci când îmi va veni să rostesc cuvinte de nerăbdare. Voi continua să îmi spun ca într-un ritual: ”Nu e decât un băiat – un băițel!”

Mă tem că te-am privit ca un bărbat. Totuși, când te văd acum, fiule, ghemuit și obosit în pătuțul tău, îmi dau seama că ești încă un copil mic. Ieri erai în brațele mamei tale, cu capul sprijinit pe umărul ei. Am cerut prea mult, prea mult.

– W. Livingston Larned în cartea ”Secretele Succesului” de Dale Carnegie

Dale Carnegie: În loc de a-i condamna pe oameni, să încercăm să-i înțelegem. Să încercăm să ne dăm seama de ce fac ceea ce fac. Această atitudine e mult mai utilă și mai interesantă decât critica; ea trezește compasiune, toleranță și bunătate. ”A le ști pe toate înseamnă a le ieirta pe toate”.

După cum a spus doctorul Johnson: ”Dumnezeu Însuși, domnule, nu intenționează să judece un om înainte de sfârșitul zilelor acestuia.”

De ce tu și cu mine să procedăm altfel?

Un gând despre &8222;Tata uită – o lecție de viață recomandată de Dale Carnegie&8221;

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s