Începem acest articol mai întâi cu întrebarea: De ce am avea nevoie de obișnuința de a citi zilnic? Dezvoltarea vocabularului, stimularea creativității și îmbunătățirea memoriei sunt doar câteva dintre beneficiile lecturii zilnice.
În continuare vom descoperi împreună mai multe idei care te vor ajuta să dezvolți deprinderea de a citi în fiecare zi.
CITEȘTE MAI MULT DIN CE ÎȚI PLACE
1) Primul pas este să citești cărțile care te captivează cel mai mult. Îți place stilul unui autor, un gen anumit de literatură? Atunci știi ce ai de făcut! Nu termina de citit o carte doar dacă ai început-o.
Scriitorul Nicolae Dabija are o obișnuință de a citi cartea până la pagina 17 pentru a se decide dacă dorește să continue lectura sau să treacă la o altă carte. Această obișnuință i s-a creat încă din timpul când era elev în s. Codreni, r. Cimișlia. În biblioteca școlii, precum și în toate celelalte biblioteci, ștampila instituției se aplică pe pagina 17, astfel încât ai mereu un semn de control – să continui sau să te oprești.
Ce facem cu cărțile non-ficțiune, care sunt necesare pentru dezvoltare personală și profesională, însă care nu întotdeauna ne captivează la fel de mult precum cărțile de literatură artistică?
2) Dacă este o carte de specialitate, dezvoltare personală sau business, nu începe lectura cărții în mod obișnuit de la început la sfârșit. Citește descrierea de pe copertă, informațiile despre autor, analizează cuprinsul și începe să citești în primul rând capitolele ce te interesează. Această tehnică va reduce din pierderea atenției și a interesului în timpul lecturii.
CITEȘTE CARTEA CU CREIONUL ÎN MÂNĂ
3) Folosește întotdeauna semne de carte! Atunci când nu utilizezi semne de carte, vei pierde cel puțin 5-10 minute pentru a reciti câteva pagini și fragmente anterioare până vei găsi locul în care te-ai oprit la ultima lectură.
o iedee buna , care pentru mine functioneaza , este sa ne lasam carti care ne plac in toata casa , inclusiv in baie si bucatarie , mai ales in baie :)))
ApreciazăApreciază
Ideea nr 21: Incearca de la zi la zi sa cresti numarul paginilor/capitolelor citite!
ApreciazăApreciază
Citește în camera ta, în zilele ploioase, învelit cu o pătură pufoasă! E o atmosferă de vis!
ApreciazăApreciază
Recomand un Kindle, e usor si practic. Ecranul nu luceste in soare, spre deosebire de telefoane/tablete. E device-ul cel mai bun daca vrei sa citesti si atat, fara a-ti fi distrasa atentia.
ApreciazăApreciază
Mergi la teatrele care pun in scena cartile citite de tine.
Iubesti oamenii si umanitatea din tine sa-ti fie lampa cand citesti.
ApreciazăApreciază
Foarte bune sugestiile, de notat, multumim. De folosit mai ales in educarea pentru citit a copiilor nostri.
ApreciazăApreciază
O idee care la mine fuctioneaza este sa nu las cartea din mana pana cand nu termin un capitol de citit.
ApreciazăApreciază
Am citit in urma cu cateva saptamani o metoda cu ajutorul careia poti sa iti faci timp sa citesti. Ideea era ca trebuia sa citesti pe zi minim numarul de pagini care corespundea cu data din ziua respectiva. Astfel, din curiozitate, poti ajunge sa citesti si mai mult.
ApreciazăApreciază
Ideea nr.20: Anterior făceam lectură în paralel a mai multor cărți concomitent, însă mi-am schimbat obiceiul, căci atenția asupra unei cărți era distorsionată de atenția celeilalte. Și ținând cont că fiecare carte îți inspiră anumite emoții, stări, un anumit mod de gândire, de multe ori diferite de la carte la carte, am început să mă concentrez la lectura unei singure cărți. Și doar după ce am terminat o carte, atunci mă apuc de lecturat următoarea 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Marina Costa.
ApreciazăApreciază
Citesc mai multe carti odata ( de obicei 2-3), asta imi dezvolta memoria ( unde am ramas, de ce un personaj gandeste astfel…), Pot astfel sa alternez literatura de specialitate cu cea artistica.
ApreciazăApreciază