Cum să citim corect pentru a nu afecta vederea?

woman-reading

Adeseori, miopii ajung la concluzia că vederea lor slabă se datorează cititului excesiv. De fapt, cauza n-o reprezintă volumul de material parcurs, ci modalitatea de citire.

Miopia poate rezulta din combinarea poziţiei incorecte şi a tensiunii mintale, mai cu seamă dacă se citeşte atunci când iluminarea este slabă. Însă în nici un caz din actul citirii în sine.

10 sfaturi ce vă vor ajuta la deprinderea unor obiceiuri în timpul lecturii pentru a nu afecta vederea

Dacă mintea este neliniştită sau agitată în timpul lecturii, dacă se citeşte în grabă sau pentru că nu putem adormi, toate acestea afectează organele vederii.

Atunci când citiţi un material nou, mai ales unul care vă este necesar în procesul de instruire sau în profesie, este posibil să vă concentraţi prea intens. Acest efort duce la o respiraţie neregulată, întretăiată, afectând vederea şi înţelegerea textului.

1. Setați lumina potrivită

În privinţa luminii din timpul cititului, o intensitate excesivă, ca aceea a soarelui la prânz, este dăunătoare.

Seara este de preferat becul obişnuit (de 75-100W), luminii fluorescente. Lumina nu trebuie să se reflecte în ochi.

2. Citiți de trei ori

O modalitate relaxantă şi eficientă a studiului (unui material nou, necesar) este citirea de trei ori a fiecărei secţiuni a materialului. Prima citire reprezintă o parcurgere detaşată în care aflaţi ideea generală. La a doua citire, înţelegerea va creşte, permiţând relaxarea. La a treia lectură, lipsiţi de orice stres, puteţi discerne semnificaţia textului.

3. Luaţi-vă notiţe

În timpul studiului luaţi-vă notiţe, aceasta deoarece şi folosirea mâinilor activează circulaţia sângelui şi funcţionarea creierului. Mai cu seamă, transcrieţi pasaje şi cuvinte complicate sau cele la care vă scapă înţelesul.

4. Citiți cu întregul corp

Dacă doriţi să înţelegeţi mai bine conţinutul materialului citit, trebuie să nu citiţi doar cu ochii şi mintea, ci cu toate cele cinci simţuri, mai exact, să citiţi cu întregul corp, deoarece tot ce se efectuează în mod natural implică întregul organism. O cale de a realiza acest lucru o reprezintă uşoara legănare înainte şi înapoi, precum şi dintr-o parte în cealaltă.

5. Clipiți periodic

Mişcaţi permanent ochii, nu-i fixaţi pe text. Pentru a evita stagnarea sângelui, clipiţi periodic. Deplasaţi cartea, îndepărtând-o sau apropiind-o de ochi, şi ţineţi-o la diferite înălţimi. Dacă veţi păstra cartea mereu la aceeaşi distanţă şi înălţime faţă de ochi, concentrându-vă într-o singură direcţie, veţi slăbi muşchii oculari şi capacitatea lor de adaptare.

6. Schimbați tipul cărților

În general, aplicaţi principiul schimbării în timpul studiului. Alternaţi materiile, trecând de la istorie la matematică, literatură, fizică etc. Atunci când citiţi, mutaţi-vă atenţia asupra ferestrei şi peisajului de afară sau asupra tablourilor de pe pereţi. Privind în depărtare, şi este foarte bine dacă puteţi studia într-un loc care să vă asigure această posibilitate, obligaţi muşchii oculari să se adapteze.

7. Priviți periodic spre un obiect plăcut

Puteţi, de asemenea, ţine la îndemână un obiect plăcut pe care să-l priviţi, reîmprospătându-vă, astfel, simţurile şi sistemul nervos. Dacă obiectul respectiv este viu colorat şi strălucitor, el va activa glandele lacrimale, umezindu-vă ochii. întrerupându-vă studiul, ascultând muzică sau plimbându-vă pe afară. Învioraţi întregul corp. Alteori, închideţi ochii, acoperiţi-i cu palmele şi nu vă mai gândiţi la nimic, lăsând creierul să se odihnească.

8. Păstrați o respirație regulată

Studiul se poate transforma cu uşurinţă într-o activitate ce produce încordare. Dacă doriţi să fiţi relaxat, trebuie să încercaţi să vă păstraţi o respiraţie regulată. Este mai puţin obositor să citim un roman, decât un manual, tocmai pentru că o lectură facilă reglează în mod automat respiraţia.

9. Evitaţi să vă cocoşaţi sau să vă gârboviţi

Căutaţi poziţia care vă permite o respiraţie regulată şi a bună circulaţie a sângelui, pentru a forţa cât mai puţin ochii. Evitaţi să vă cocoşaţi sau să vă gârboviţi, fiindcă aceste poziţii creează tensiuni în gât şi umeri, împiedicând circulaţia sângelui. Frecvent, rotiţi capul şi gâtul într-un sens şi altul. În timp ce expiraţi, scuturaţi întregul corp.

Dacă bărbia este ridicată sau împinsă înainte, ceafa este comprimată, sângele nu mai circulă liber spre cap, făcând ca organele vederii şi gândirii să fie insuficient hrănite şi curăţate de toxine. Atunci când poziţia incorectă devine o obişnuinţă, coloana vertebrală se deformează, afectând buna funcţionare a întregului organism.

10. Adoptați o atitudine de acceptare sau bucurie

În timpul studiului, optaţi o atitudine de acceptare sau bucurie, lucru care va elibera de tensiuni partea superioară a corpului. Menţineţi relaxarea feţei lăsând capul să se mişte şi nu uitaţi că ori de câte ori vă simţiţi faţa încordată, este suficient să zâmbiţi.

Din cursul ”Citire rapidă”, Inofspeed.

Un gând despre &8222;Cum să citim corect pentru a nu afecta vederea?&8221;

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s