Vinul – un aliment esenţial pentru sănătatea ta

Foto: huffingtonpost.co.uk

Duminică 17 noiembrie 1991. Este aproape ora 7 seara în Statele Unite şi cei patruzeci de milioane de telespectatori fideli ai emisiunii 60 Minutes, emisiune-vedetă a canalului CBS, se instalează în fața ecranelor.

O oră mai târziu, americanii sunt în stare de șoc: au aflat dintr-un reportaj rezultatele unui studiu amplu şi de lungă durată întreprins la scara planetei de Organizaţia Mondială a Sănătăţii referitor la factorii de riscuri cardiovasculare din diverse ţări. Una dintre ele se remarcă de departe printre celelalte: Franţa. Factorul de risc cardiovascular este pentru francezi de peste trei ori inferior celui pe care-l au americanii.

„Paradoxul francez” prinde viaţă. Această ştire este într-adevăr paradoxală pentru America, căci până atunci se pretindea că riscul cardiovascular este strâns legat de un nivel de colesterol ridicat, dependent, la rândul lui, de un consum excesiv de grăsimi. Informaţia este şocantă, ştiut fiind că francezii au un nivel de colesterol mediu sensibil identic cu cel al americanilor şi consumă tot atâtea grăsimi ca și ei, dacă nu mai multe. Și atunci?

Răspunsul oamenilor de ştiinţă are efectul unei bombe: pentru că francezii beau vin! De unsprezece ori mai mult decât americanii. Vinul ar avea aşadar efecte protectoare incontestabile în planul riscurilor cardiovasculare, care constituie una dintre principalele cauze ale mortalităţii în ţările occidentale.

Această revelaţie pentru marele public nu este nicidecum o ştire de ultimă oră pentru numeroşi oameni de știintă care cercetează acest subiect de o bună bucată de vreme. Din 1786, medicul englez Herbeden menţionase că vinul ameliorează durerile pacienţilor săi afectaţi de angină pectorală. Mai aproape de noi, prin anii 1970, invocarea unor efecte benefice ale vinului asupra sănătăţii ar fi fost calificată drept o glumă de prost gust. Şi totuşi, o vastă literatură știintifică si medicală internaţională cita deja, la acea vreme, studii epidemiologice şi lucrări documentate care menţionau că vinul are reale efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular.

La început, s-a crezut că responsabilă de acest lucru este componenta alcoolică a vinului, dovadă că unii au pretins că toate băuturile alcoolice, altele decât vinul, puteau avea aceleaşi efecte protectoare. Or, numeroase studii, şi în primul rând faimosul studiu danez publicat în mai 1995, au arătat că nu e deloc aşa. Singur vinul permite o protecţie cardiovasculară optimă, dar numai în anumite condiţii de consum: trebuie să bem vin (de preferinţă roşu) în mod regulat (la fiecare masă) şi în cantitate moderată (2 până la 4 pahare pe zi).

Consumul episodic de vin, în weekend de pildă, cum fac anglo-saxonii, nu are nici un efect benefic. Dimpotrivă, acest lucru poate fi chiar periculos. Oprirea bruscă a consumului lunea poate antrena o coagulare sangvină, care favorizează apariţia de cheaguri, şi de aici un risc mai mare de infarct.

Dar vinul nu are efecte pozitive doar pe plan cardiovascular, chiar dacă acest aspect a fost în mod special cercetat si mediatizat. Încă din Antichitate, virtuțile medicinale ale vinului au fost recunoscute şi folosite pe scară largă, apoi uitate treptat odată cu dezvoltarea farmacopeei moderne. Astăzi, o seamă de studii științifice ne fac să redescoperim virtuţile terapeutice ale vinului, în special în planul digestiv şi antiinfecţios. Vinul este totodată un formidabil încetinitor al procesului de îmbătrânire; s-a arătat că vinul este capabil să frâneze evoluţia cancerului, dar şi a maladiei Alzheimer. În plus, este un antidot eficace al stresului.

Francezii ar trebui aşadar să se bucure la vestea că țara lor este astăzi un model de consum. Ar trebui oricum să se felicite că, de două mii de ani, au contribuit în mod determinant la cultura viţei-de-vie şi la elaborarea unor vinuri care constituie bunurile cele mai de preţ ale economiei și culturii lor.

Dar, din nefericire, Franţa este un dublu paradox: în momentul în care băutorii de coca și de sucuri acidulate vin să ne explice de ce francezii sunt mai sănătoşi decât ei, Franţa îşi face harachiri, batjocorindu-şi în mod ciudat cultura şi călcând în picioare tradiţiile ei vinicole. Prin campanii antialcool stângace, în care vinul este luat drept simbol, ea îşi reneagă valorile profunde. Votând legi de inspiraţie neoprohibiţionistă, ea îşi arde sfinţii pe rugul conformismului, al puritanismului şi al integrismului.

Culpabilizându-i pe băutorii zilnici moderaţi, care fac din Franţa un model de sănătate în ce priveşte riscurile cardiovasculare, administraţia publică îşi torpilează economia vitivinicolă. Sub pretextul diminuării alcoolismului, diversele campanii nu au făcut, de patruzeci de ani încoace, decât să diminueze la jumătate consumul de vin, în timp ce numărul alcoolicilor a rămas acelaşi. Pentru că cei în drept au refuzat cu obstinaţie să admită realitatea: există mult mai puţin alcoolism în cazul vinului decât al berii şi al alcoolurilor distilate. În plus, exact în regiunile de producere a vinului (Bordelais, Burgundia şi Languedoc-Rousillon) procentul de alcoolism este cel mai scăzut, iar în regiunile unde nu există vii (Bretania, Nord-Pas-de-Calais) este cel mai ridicat.

Dacă francezii nu îşi vin în fire descoperind trista realitate, dacă autorităţile publice nu iau măsuri eficiente în termeni de informare şi educare (mai cu seamă a tinerilor), patrimoniul nostru viticol va ajunge curând la muzeul regiunilor. Tradiţia şi cultivarea viţei-de-vie vor mai exista doar în cărţi şi în broşurile cu hârtie velină sau în străinătate unde sunt deja masiv exportate. Fără să mai punem la socoteală că propriii noştri copii vor face tot atâtea infarcturi ca americanii…

Introducere la cartea Vinul: un aliment esenţial pentru sănătatea ta de Michel Montignac

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s