Știai că tatăl actriței Natalie Portman s-a născut în Moldova? Află care sunt cărțile și filmele ei preferate!

natalie-portman-reading-a-book

Sursa: Pinterest.com

În „Cartea de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova” de Denis Roșca aflăm că tatăl actriței Natalie Portman, medicul israelian Avner Hershlag s-a născut în Republica Moldova. Ginecolog de profesie, specialist în tratamente pentru infertilitate, Avner Hershlag și-a cunoscut soția, Shelley Stevens, în timpul studiilor la Universitatea Ohio. Părinții lui Avner Hershlag provin din Rzeszow, Polonia și Nisporeni, Republica Moldova. Străbunicii actriței Natalie Porman din partea tatălui au pierit în lagărul de concentrare din Auschwitz, Polonia.

Avner Hershlag și Shelley Stevens s-au căsătorit în Israel și când Natalie avea vârsta de trei ani s-au întors în SUA. Natalie a preluat numele Portman de la bunica ei maternă la vârsta de 12 ani.

Natalie Portman a avut primul rol în 1994, în pelicula franțuzească „Léon”, regizat de Luc Besson. Rolul care a făcut-o celebră a fost cel interpretat în trilogia „Stars Wars”. Înainte de acesta, a mai jucat în „Beautiful Girls” și „Anywherea but here”. În timpul filmărilor pentru „Stars Wars” a studiat psihologia la Universitatea din Harvard.

În 2005 a fost nominalizată pentru prima oară la Premiile Golden Globe, premiu pe care l-a și câștigat, cu producția „Closer”. Pentru rolul din filmul „V for Vendetta” a fost necesar să se radă pe cap. A jucat rolurile principale în dramele istorice „Goya’s Ghosts” (2006) și „The Other Boleyn Girl” (2008).

În mai 2008 a fost cel mai tânăr membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes. Debutul său regizoral, „Eve”, a deshis cea de-a 65-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția. În 2011, Natalie Porman a câștigat Premiul Oscar pentru „Cea mai bună actriță într-un rol principal” pentru filmul „Black Swan”, unde interpretează rolul unei balerine.


Cărțile preferate ale actriței Natalie Portman


3. „Lolita” de Vladimir Nabokov

   Lolita 18+ (Colecția Top 10+) [Carte de Buzunar]

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

Comandă online romanul „Lolita” de Vladimir Nabokov!

Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rind, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.

Cartea a stat la baza a doua celebre ecranizari, prima in regia lui Stanley Kubrik, cu James Mason in rolul principal, a doua sub bagheta regizorala a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert.

Cartea a fost adăugată în lucrarea „1001 de Cărți de Citit Într-o Viață”, coord. Peter Boxall


2. „Poveste despre dragoste şi întuneric” de Amos Oz

     Poveste Despre Dragoste şi Întuneric [Carte Electronică]

Dragostea şi întunericul sunt cele două forţe care dau viaţă extraordinarei poveşti a lui Amos Oz. Scriitorul ne poartă într-o călătorie insolită şi seducătoare prin copilăria şi adolescenţa lui petrecute pe străzile toropite de căldură din Ierusalimul anilor ’40-’50, prin istoria neaşezată a Israelului aflat la răscrucea vremurilor şi prin tumultul vieţii de familie alături de o mamă romantică şi visătoare şi de un tată logic şi sobru, antrenaţi în nesfârşite discuţii intelectuale. Prins între cele două lumi, cea dinăuntrul şi cea din afara căminului părintesc, copilul Amos simte greutatea trecutului şi a prezentului apăsându-i umerii, iar prin ochii lui de martor inocent şi curios luăm parte la naşterea unei naţiuni.

Comandă cartea „Poveste despre dragoste și întuneric” de Amos Oz!

Roman magistral, detinator a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus in peste douazeci si cinci de limbi si suficient de incitant pentru a fi ecranizat in anul 2009 de regizoarea Natalie Portman.


1. „Jurnalul Annei Frank” de Anne Frank

   Jurnalul Annei Frank

Povestea tragică a Annei Frank e bine cunoscută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942), devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi.

În 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai Anexei sunt arestaţi şi mai târziu deportaţi cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toți vor muri. Anne şi sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica şi va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.

Anne Frank este un nume familiar chiar și pentru cei care nu au citit Jurnalul. Îl poartă străzi, școli de pe toate meridianele. Îl poartă mult vizitatul muzeu din Amsterdam și fundația care l-a organizat în imobilul unde se afla Anexa secretă.

Anne Frank și jurnalul ei figurează pe mai toate listele de excelență ale veacului XX privitoare la personalități și la cărți – Cei mai importanți oameni ai secolului, Cele mai bune cărți publicate în secolul XX, Operele literare definitorii pentru același secol, ca să numim doar câteva din multele topuri stabilite de specialiști, de ziariști ori chiar de marele public.

Din 1947, când s-a publicat pentru prima oară în Țările de Jos, Jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 65 de limbi. S-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare.

Comandă onine cartea „Jurnalul Annei Frank”!

„Era o tânără scriitoare minunată. Era cineva la cei treisprezece ani ai ei. Parcă ai vedea, la viteză mărită, un film cu un făt care capătă brusc chip şi începe să stăpânească lucrurile… dintr-odată, descoperă reflecţia, brusc, face portrete, schiţe de personaje, şi iată lungi întâmplări complicate, povestite atât de frumos, încât par să aibă în spate zeci de ciorne. Şi fără intenţia otrăvită de-a fi interesantă sau profundă. Este ea însăşi… Ardoarea, spiritul care o animă  mereu activ, punând mereu lucrurile în mişcare… E ca o surioară pasională a lui Kafka, este fetiţa lui pierdută.“ (Philip ROTH, The Ghost Writer)


Filmele preferate ale actriței Natalie Portman


3. Amélie (2001)

le-fabuleux-destin-damelie-poulain-226703l

Amelie este o femeie a cărei copilărie a fost suprimată de grijile exagerate şi greşite cum că ar avea un defect la inimă. Cu aceste griji, Amelie abia dacă poate să aibă vreun contact cu oameni reali, ceea ce o face să recurgă la imaginarea unei lumi proprii şi să viseze la dragoste şi frumuseţe. Ajunsă la maturitate, ea se mută în partea centrală a Parisului unde lucrează ca ospătăriţă. După ce găseşte o comoară pierdută al unui fost locatar din apartamentul ei, Amelie se hotăraşte să-l găsească pe posesor şi să-i returneze comoara. Când observă reacţia plină de mulţumire a persoanei respective, ea îşi croieşte o nouă menire în viaţă – aceea de-a ajuta toţi oamenii din jurul ei.


2. Schindler’s List (1993)

schindlers-list-300990l

Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.


1.Dirty Dancing (1987)

dirty-dancing-874475l

Baby Houseman (Jennifer Grey) este o adolescenta de 17 ani, care in fiecare an isi petrece vacanta intr-o tabara de vara la Catskills, alaturi de familia sa. Vacanta pare a fi una obisnuita, pana cand atentia lui Baby este atrasa de instructorul de dans, Johnny Castle (Patrick Swayze). Spionandu-l, Baby afla ca Johnny si Penny, prietena si partenera lui de dans, sunt intr-o situatie delicata. Penny este total bulversata in momentul in care-si da seama ca este insarcinata, iar dupa indelungi ezitari se decide sa intrerupa sarcina. Pus in situatia de a-si gasi o noua partenera, Johnny accepta sa o initieze pe Baby in tainele dansului.

Miscarile senzuale si magia dansului ii conduc pe cei doi intr-o furtunoasa poveste de dragoste. Insa tatal lui Baby, care crede ca vinovat de sarcina lui Penny este chiar Johnny, se opune cu vehementa unei relatii intre cei doi. Johnny si Baby vor trebui sa se lupte pentru a ramane parteneri pe ringul de dans, dar si pentru a-si salva dragostea.

Surse suplimentare: www.natalieportman.com

Un gând despre &8222;Știai că tatăl actriței Natalie Portman s-a născut în Moldova? Află care sunt cărțile și filmele ei preferate!&8221;

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s