Cuvânt înainte la romanul „Fata cu vise alb-negru” de Andreea Russo

Fata cu vise alb-negru

Fotografie de Geta Bagheta

Îndrăznesc să denumesc filele ce urmează – carte.

O carte simplist de complicată. Unele file sunt ușor de înțeles, altele sunt îmbibate de mister. O carte visată în viața reală, inspirată din durere, speranță și fantezie.Adesea spun că este o carte hibrid, din acest motiv pe cât de ireală pare, pe atât de reale sunt sentimentele prezente în paginile ei.

Totuși este o simplă carte, una despre înțelegere, acceptare, schimbări și dispariții. E dificil să accepți unele alegeri, chiar dacă aceste alegeri îți aparțin, e dificil să trăiești în continuare cu niște schimbări apărute pe neașteptate, iar unele schimbări sunt disparițiile și nu contează cine dispare, un om apropiat sau tu însuți din propria viață.În această carte nu sunt decât niște vise, mărturisiri, confesiuni. Lumea viselor este neglijată, deși aceasta face parte din viață și, probabil, e mai reală ca însăși viața. Este o lume ce deschide ochii când de fapt aceștia sunt închiși, o lume care are răspunsuri înainte ca întrebarea să fie formulată, o lume de nedeslușit.

Comandă cartea pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional)

Am scris ceea ce am simțit, ce am văzut, pentru că percep cărțile drept niște amintiri și trăiri reale redate artistic peste timp.

Nu mi-e teamă să recunosc că este o carte mai mult simțită, decât gândită, ceea ce nu caracterizează genul pe care am încercat să-l abordez inițial, astfel, sentimentele m-au dus mult mai departe, trezindu-mă într-o carte cu prea multe gânduri filosofice. Iată de ce nu mă voi scuza și nu voi încerca să obțin efecte impresionante sub forma unor opinii, e o carte pe care fiecare o va percepe diferit, astfel, mă bucur că am riscat să mă ascult, am riscat să introduc emoția într-un detectiv și nu înțeleg de ce nu aș face-o?

Ah, urăsc limitele, normalitatea și șabloanele. Tind să creez ceva nou, să combin și să prefac anormalitatea în esență.

Îl voi cita pe Eliade: „Când vrei să spui repede un lucru esențial, nu numai că îl spui dramatic, dar îl spui oarecum ridicol. În ceea ce mă privește, lucrul acesta nu mă înspăimântă.” Poate că și cartea respectivă e ridicolă, dar, asemeni lui Eliade, nu mă înspăimântă această idee.

M-am grăbit să scriu ceea ce văd, neglijând descrierea amănunțită și punând accent pe emoție, deoarece în acest fel percep lumea, deoarece în acest fel văd oamenii și mereu tind să evit suprafața ce rar are să zică ceva esențial.

Andreea Russo

Fotografie de Artur von Lupu. Locație: Librăria Bestseller din Chișinău

Nici o pagină nu a fost scrisă prin nu vreau, nici o pagină nu a fost adaugată pentru umplutură, probabil din acest motiv numărul acestora e atât de nesemnificativ. Consider că am zis multe, aș fi vrut să zic totul, dar îmi place să las loc și pentru fantezia cititorului din timpul lecturii.

Nu căutați sensul vieții într-o carte, acesta e înăuntrul vostru și pentru fiecare în parte acest sens e diferit. Cărțile sunt doar niște indicatori ce ne ajută să pătrundem mai adânc în propria personalitate.

Andreea Russo

Vezi toate cărțile autoarei Andreea Russo!

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s