Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor pentru întreaga sa operă. Academia Suedeză obișnuiește să menționeaze în motivație tema lucrărilor care a impresionat juriul, iar uneori chiar și titlul acestora. În continuare vă prezentăm 10 cărți care au impresionat juriul Nobel.
1. „Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway
Un bătrân pescar pe nume Santiago are ghinionul de a nu mai prinde pești timp de optzeci și patru de zile. Bătrânul nu pare a fi resemnat, și pornește în larg și a optzeci și cincea zi îi aduce o întâlnire cu un pește puternic care dorește să supraviețuiască poate la fel de mult precum dorește bătrânul Santiago să nu se mai întoarcă cu barca goală la mal. Lupta bătrânului cu marlinul prins se transformă într-o luptă cu propriul destin.
Premiul Nobel pentru Literatură 1954
Motivația juriului Nobel: Pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în „Bătrânul și marea” și pentru influența pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan.
Comandă romanul „Bătrânul și marea” de Ernest Hemingway pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).
2. „Eseu despre luciditate” de José Saramago
Eseu despre orbire este un roman cutremurător, o mărturie a neîncrederii autorului în societatea contemporană, incapabilă să-și gestioneze și să-și rezolve crizele. Într-un oraș anonim, populat de personaje fără nume, izbucnește o boală îngrozitoare ce provoacă orbirea. Fără o cauză aparentă, în afară de cea morală, oamenii își pierd, unul câte unul, vederea și barbaria se dezlănțuie.
Premiul Nobel pentru Literatură 1998
Motivația juriului Nobel: Prin parabolele sale susținute de imaginație, compasiune și ironie, ne dă posibilitatea continuă sa înțelegem o realitate iluzorie.
Comandă romanul „Eseu despre luciditate” de José Saramago pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).
3. „Străinul” și „Ciuma” de Albert Camus
Străinul descrie o crimă şi goliciunea omului în faţa unei situaţii absurde. Ciuma – o parabolă perfectă, complexă, a solidarătăţii umane în faţa nenorocirii. Căderea – un monolog absurd al unui individ care trăieşte fără speranţă. Exilul şi împărăţia – un univers în care graniţa dintre ficţiune şi realitate nu e vizibilă, ceea ce face cu atât mai atrăgătoare lectura…
Premiul Nobel pentru Literatură 1957
Motivația juriului Nobel: Pentru importanta lui creație literară care, cu o lucidă stăruință, aruncă o lumină asupra problemelor conștiinței umane din vremea noastră.
Comandă romanul „Străinul” de Albert Camus pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).
4. „Împăratul muștelor” de William Golding
Un grup de copii scapă cu viața din catastrofa prăbușirii unui avion și încearcă să supraviețuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieții lor, o nouă robinsoniadă departe de adulți și de regulile acestora, se transformă într-un coșmar ucigător de vise: ura ia locul inocenței și crima se înstăpânește peste o lume care-și rătăcește busola.
Premiul Nobel pentru Literatură 1983
Motivația juriului Nobel: Pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste dar purtând și amprenta diversității și universalității mitului, iluminează condiția umană din lumea de azi.”
Comandă romanul „Împăratul muștelor” de William Golding pe Libris.ro (Livrare în România) sau în format ebook, pe Bestseller.md.
5. „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel García Márquez
În tinereţe, Florentino Ariza şi Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viaţa îţi rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viaţa lui s-a sfârşit. Deşi îşi găseşte echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri şi nu numai… (cele 622 de relaţii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Aşa că, după 50 de ani, 9 luni şi 4 zile de despărţire, Florentino îşi reînnoieşte declaraţia de dragoste în faţa femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, şansa unui nou început?
Premiul Nobel pentru Literatură 1982
Motivația juriului Nobel: Pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent.
Comandă romanul „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel García Márquez pe Libris.ro (Livrare în România).
6. „Șoareci și oameni” de John Steinbeck
Personajele centrale sunt doi lucrători sezonieri, George Milton, un tânăr inteligent și inimos, și Lennie Small, un uriaș naiv, cu o forță incontrolabilă și o întârziere mentală ce îl face să semene cu un copil mare. Cei doi bărbați, a căror înduioșătoare relație de prietenie ajunge să semene a dependență, se angajează ca lucrători la o fermă. Ei au un vis, un ideal, să strângă bani pentru a-și cumpăra un loc al lor, unde să trăiască „din belșugu’ pământului”.
Premiul Nobel pentru Literatură 1962
Motivația juriului Nobel: Pentru scrierile sale realiste și imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observație socială ascuțită.
Comandă romanul „Șoareci și oameni” de John Steinbeck pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).
7. „Siddhartha” de Hermann Hesse
Profesiune de credinţă individualistă, respingere a fiecărei doctrine, blamare a lumii guvernate de bani şi de putere, elogiu al vieţii contemplative şi al peisajului unei Indii recreate cu măiestrie, Siddhartha este, în esenţă, un roman iniţiatic, devenit, de-a lungul timpului, text „sacru”.
Premiul Nobel pentru Literatură 1946
Motivația juriului Nobel: Pentru inspiratele sale scrieri care, crescând în îndrăzneală și putere de pătrundere, exemplifică idealuri umanitare clasice și înalte calități ale stilului.
Comandă romanul „Siddhartha” de Hermann Hesse pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).
8. „Doctor Jivago” de Boris Pasternak
Publicat pentru prima dată în Italia, în 1957, în plină criză mondială, romanul Doctor Jivago e povestea vieții și a iubirilor unui medic în perioada Revoluției ruse. Părăsind Moscova pentru liniștea Munților Urali, unde speră să-și pună familia la adăpost, Jivago se trezește în plin conflict între albi și roșii. Dragostea lui pentru frumoasa și tandra Lara se consumă pe fundalul cruzimii și al talazurilor revoluției, o reprezentare surprinzătoare a unor vremuri memorabile.
Premiul Nobel pentru Literatură 1958
Motivația juriului Nobel: Pentru deosebită măiestrie atinsă în poezia lirică actuală, precum și în domeniul marilor tradiții epice ruse.
Comandă romanul „Doctor Jivago” de Boris Pasternak pe Libris.ro (Livrare în România și Internațional).
9. „Dragă viață” de Alice Munro
Protagonistele cărţii lui Alice Munro, Dragă viaţă, sunt femei, locuitoare ale câte unui orăşel canadian de provincie. Acţiunea se petrece de multe ori – sau începe să se petreacă, pentru că de ea se întinde pe mulţi ani – în timpul războiului ori la scurt timp după.
Premiul Nobel pentru Literatură 2017
Motivaţia juriului care a decis să-i acorde lui Munro Premiul Nobel pentru Literatură:„maestră a nuvelei contemporane”.
Comandă cartea „Dragă viață” de Alice Munro pe Libris.ro (Livrare în România).
10. „Să nu mă părășești” de Kazuo Ishiguro
Tragic, emoționant, tensionat și cu un final surprinzător, Să nu mă părăsești este unul dintre cele mai bune romane ale lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award și Arthur C. Clarke Award și inclus pe lista celor mai bune cărți ale anului în The New York Times, Publishers Weekly și în numeroase alte reviste prestigioase.
Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” să creadă că, în instituția de la Hailsham, între vizionarile de scene erotice din filme și joacă, între colecțiile de reviste sau cărți și iazul cu rațe, ei vor uita adevăratul si unicul motiv al existenței lor, acela de a dona organe. În scurta lor viață, care se intinde preț de un număr limitat de „donații”, ei așteaptă plini de speranță ziua când vor avea parte de libertatea din spatele gardului de sârmă ghimpată și când vor înceta să mai fie simple some, corpuri cultivate pentru piese de schimb.
Premiul Nobel pentru Literatură 2017
Motivaţia juriului care a decis să-i acorde lui Ishiguro Premiul Nobel pentru Literatură: „În romane cu mare putere emoţională, a dezvăluit abisul din spatele senzaţiei noastre iluzorii de conectare la lume.”
Comandă romanul „Să nu mă părășești” de Kazuo Ishiguro pe Libris.ro (Livrare în România) sau Bestseller.md (Livrare în Moldova și Internațional).
Boris Pasternak este autorul meu preferat care a luat premiul Nobel. Sunt toți scriitori extraordinari.
ApreciazăApreciază